עייפות היא מצב טבעי שכולנו חווים אותו. עייפות כרונית היא כבר מצב בעייתי מאוד שפוגע במידה ניכרת באיכות החיים של האדם. בחלק מהמקרים גם העלאת מספר שעות השינה לא פותר את הבעיה, וגם טיפולים תרופתיים עלולים רק להוציא את הגוף עוד יותר מאיזון – אבל ישנם כמה טיפים פשוטים שבעזרתם אפשר להוריד את רמת העייפות הכרונית וכך לשפר את החיים.
תזונה להפחתת עייפות כרונית
דרך אחת לטפל בעייפות כרונית גם בלי תרופות היא לשים לב לתזונה. עלים ירוקים וירקות מכל הצבעים הם הבסיס לתזונה נכונה שמעלה את מפלס האנרגיה לאורך כל היום. קטניות, שקדים ואגוזים הם עוד מאכלים מומלצים, ולעומתם את צריכת החלבון מהחי כדאי מאוד לצמצם.
מאכלים עם סיבים תזונתיים לאורך היום הם עוד המלצה, ומבחינת מספר הארוחות כדאי להגדיל אותן ולפרוס אותן על כל היום, כשבמקביל כל ארוחה תהיה קטנה יחסית. בפרט כדאי לא לאכול מאכלים מכבידים לקראת השינה.
פעילות גופנית
טיפול בעייפות כרונית חייב לכלול גם פעילות גופנית. לכאורה מדובר בסתירה, שכן האדם סובל מתחושת תשישות לאורך חלק גדול משעות היממה, ומתקשה לייצר את המוטיבציה הדרושה כדי להתאמן – אבל הפעלת הגוף דווקא מפחיתה את העייפות וממלאת את הגוף באנרגיה חיובית.
מבחינתך משך הפעילות, חשוב להתאים אותה ליכולות הפיזיות שלכם ולנסות להגביר בהדרגה. אימונים בשעת ערב מאוחרת עלולים להקשות עליכם להירדם, ולכן חשוב לתזמן אותם בשלב אחר של היום.
טיפול בעייפות כרונית בשיטות אלטרנטיביות
שיטות טיפול אלטרנטיביות הפכו לחלק בלתי נפרד ממערך הרפואה כיום – וגם כשהמטרה היא טיפול בעייפות כרונית אפשר להיעזר בדיקור סיני, טאי צ’י ושיטות נוספות.
בנוסף ניתן להיעזר בידע מסוג זה לטובת אבחון עייפות כרונית. ישנם מצבים שבהם העייפות הכרונית נובעת ממחלה כמו למשל פיברומיאלגיה. במקרים אלה רק אבחון מדויק יבטיח טיפול מיטבי, כשלמרבה הצער הרפואה הקונבנציונלית כושלת פעמים רבות באבחון. אחת הדרכים להבטיח זיהוי מלא ומהיר היא בעזרת אירידיולוגיה – תורה המבוססת על כך שמצבו הפיזי של האדם משתקף בקשתית העין.
טיפול בעייפות כרונית עקב מחלה כולל שינוי תזונה, הקפדה על פעילות גופנית ומרכיבים נוספים בהתאם למחלה הספציפית.